Έμοιαζε με παγανιστική επίκληση στα κραταιά «πνεύματα» της λαξευμένης πέτρας και της πρασινογάλαζης θάλασσας. Όμως, δεν ήταν…

Η αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει το «πεπερασμένο» της υπόστασής του η οποία, τον κρατά δέσμιο της ξηράς, βρήκε τρόπο διαφυγής μέσω της «σκανταλόπετρας». Μιας πέτρας, λαξευμένης κατάλληλα, ώστε να οδηγεί τον τολμηρό βουτηχτή γρήγορα στα όμορφα βάθη και να τον ανεβάζει στην επιφάνεια με ασφάλεια, αρκεί να δώσει σήμα με ένα τράβηγμα στο σκοινί-«ομφάλιο λώρο» που τον συνδέει με το σύντροφο-κολαουζιέρη.

boti3

Χαραγμένη σε μελανόμορφο αγγείο του 5ου π.Χ αιώνα, μια αρχαϊκή παράσταση, δείχνει πόσο διαδεδομένη ήταν η μέθοδος αυτή στην Ελλάδα. Χαραγμένη όμως και στις παραδόσεις και τις θύμησες των βουτηχτάδων του Αιγαίου-που αψηφούσαν τις σημερινές καταδυτικές μεθόδους, τις εξισώσεις άπνοιας και τις φυσαλίδες στο αίμα- και βουτούσαν ολοχρονίς για λάφυρο επιβίωσης το σφουγγάρι.

Σήμερα, χάρη στην ακάματη προσπάθεια του ιατρού καταδυτικής υπερβαρικής κ. Νικολάου Τρικοίλη, ολοκληρώθηκαν στη Σάμο με επιτυχία και 100% ασφάλεια για τους συμμετέχοντες, οι πρώτοι αγώνες σκανταλόπετρας.

[quote text_size=»small»]

Αντίστοιχες διοργανώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με παράδοση στις καταδύσεις όπως η Κάλυμνος, η Χάλκη, η Ρόδος, η Χαλκιδική αλλά και στο εξωτερικό, σε Ιταλία, Γαλλία και Τουρκία. Στόχος αλλά και όραμα των Ελλήνων φίλων του σπορ είναι, η κατάδυση με σκανταλόπετρα, να ενταχθεί στα Ολυμπιακά αθλήματα.

[/quote]

Η ΣΚΑΝΤΑΛΟΠΕΤΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Ιστορία χιλιάδων ετών της κατάδυσης με σκανταλόπετρα. Οι αγώνες στη Σάμο ξεκίνησαν στις 10 και ολοκληρώθηκαν στις 13 Ιουλίου 2014. Ένα και μόνο τετραήμερο για θεωρητική και πρακτική εξάσκηση αλλά και την ολοκλήρωση των αγώνων. 317 βουτιές. Η σκανταλόπετρα, το συμπαγές κομμάτι από μάρμαρο ή γρανίτη, με τις στρογγυλεμένες γωνίες και το υδροδυναμικό σχήμα, έχει βάρος 8-12 κιλά. 50 οι συμμετέχοντες αθλητές, από Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία, Γερμανία και Γαλλία. Οι ηλικίες τους, να ξεκινούν από τα 14 χρόνια και να φτάνουν ως… τα πρώτα –ήντα. 5 τα ιστιοπλοϊκά του Ναυτικού Ομίλου Σάμου που μετέφεραν θεατές και συντελεστές στο σημείο διεξαγωγής των αγώνων, ανοιχτά στα «Μελισσόβραχα» Σάμου. Στα 16 μέτρα βούτηξε με σκανταλόπετρα και ο καπετάνιος του σκάφους των αγώνων, έτσι για να… δοκιμάσει!

boti5

5 οι αυτοδύτες ασφαλείας που επόπτευαν τις καταδύσεις από τα βάθη και 6 επί του σκάφους οι διασώστες από το παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Από δύο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία, απαρτιζόταν η ιατρική ομάδα καταδυτικής υπερβαρικής που είχε την πλήρη εποπτεία των αγώνων. Η 79 ΑΔΤΕ διέθεσε πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο για απόλυτη αίσθηση ασφάλειας.

Ένας αλλά… άξιος ο υποβρύχιος φωτογράφος, Μιχάλης Πάου εκ Καλύμνου. 4 οι γυναίκες που συμμετείχαν και διακρίθηκαν όλες. Χρυσά, αργυρά και χάλκινα, τα μετάλλια που απονεμήθηκαν για επιτυχημένες καταδύσεις σε βάθη 30, 20, 10 και 5 μέτρων.

Οι μικρές ελπίδες, συναγωνίζονταν τα μεγάλα βάθη. Ένα ρεκόρ που κανείς δεν κατάφερε να «σπάσει» επί 101 ολόκληρα χρόνια-του Χατζηστάθη που το 1913 βούτηξε σε βάθος 83 μέτρων στην Κάρπαθο για να επισκευάσει την άγκυρα του ιταλικού θωρηκτού Regina Μargarita. «Δεν είναι κάτι φοβερό. Συνήθως βουτάω περίπου στα 100 μέτρα» είχε πει ο βουτηχτής τότε, στους έκπληκτους Ιταλούς αξιωματικούς.

boti7

Δύο οι φετινές προσπάθειες του εκπαιδευτή Αθανάσιου Καραβέλη. Σημείωσε τις βαθύτερες καταδύσεις των αγώνων χωρίς όμως να ξεπεράσει το υφιστάμενο ρεκόρ, λόγω μη επίτευξης εξίσωσης κάτω από τα 53 μέτρα. «Του χρόνου θα είμαι και πάλι εδώ, στη Σάμο, για να ξαναπροσπαθήσω…» δήλωσε. Την ίδια υπόσχεση έδωσαν και οι λοιποί αθλητές, «βουτηχτάδες» και «κολαουζιέρηδες».

Οι «Skandalopetra Inter Games Samos 2014» αποτελούσαν συνδιοργάνωση του Δήμου Σάμου, του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – παράρτημα Σάμου, του Ναυτικού Ομίλου Σάμου, του Κέντρου Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου και του Συλλόγου Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης.

boti1

 

Previous articleΔΕΥΤΕΡΕΣ ΜΕ ΛΙΑΚΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΤΥΠΑΕΙ Η ΚΡΙΣΗ
Next articleΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΙΚΑΡΙΟΥ
Η Μαργαρίτα είναι δημοσιογράφος και σύμβουλος σε θέματα Επικοινωνίας-Δημοσίων Σχέσεων και Προβολής. Συνεργάζεται με το “Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου” στο τμήμα Marketing. Είναι Cluster Facilitator (CF) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CADIC (Cross-Enterprise Assessment and Development of Intellectual Capital). Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο στις Οικονομικές Επιστήμες και είναι Αριστούχος απόφοιτος της Σχολής ΝΟΜΙΚΩΝ Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Μαθηματικών της Σχολής ΘΕΤΙΚΩΝ Επιστημών. Έχει βραβευτεί για το συγγραφικό της έργο από το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει τιμηθεί με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ. Είναι πιστοποιημένη δημοσιογράφος, διαπιστευμένη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία, με καθημερινή δημοσιογραφική εκπομπή στα ερτζιανά. Έχει διατελέσει διευθύντρια εφημερίδος επί 12 συναπτά έτη, είναι ανταποκρίτρια του Ομογενειακού Πρακτορείου Ειδήσεων και συνεργάζεται με εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και περιοδικά στοχευμένα στον πολιτισμό και τουρισμό. Επί τριετία ήταν Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ποντοπλοΐας και έχει διατελέσει στέλεχος Αθηναϊκών επιχειρήσεων στον τομέα δημοσίων σχέσεων και marketing. Επίσης, έχει εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης ως καθηγήτρια.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.