Ενώ στην χώρα οι συνταξιούχοι οδεύουν προς τα 3 εκατομμύρια, οι άνεργοι είναι ήδη 1,3 εκατομμύρια και περίπου 700.000 αγρότες δεν πληρώνουν μία στα δημόσια ταμεία, για τους συνεπείς φορολογούμενους η δήμευση της περιουσίας και του εισοδήματός τους είναι πλέον γεγονός.

Αυτή εξάλλου είναι και η διαπίστωση των μελετητών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (ΣΕΒ), που με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Μασουράκη εκδίδουν το εβδομαδιαίο Δελτίο του Συνδέσμου. Έτσι, στην τελευταία παρέμβασή του, ο ΣΕΒ τονίζει ότι τελικά στην Ελλάδα οι λίγοι πληρώνουν για τους πολλούς –φαινόμενο που μόνον ανισότητες και κοινωνικές αδικίες γεννά, καθ’ όσον η υπερφορολόγηση των λίγων ακυρώνει κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Παράλληλα, όμως, η φορολογική αβεβαιότητα διώχνει και επενδύσεις σε μία χώρα που τα τελευταία έξι χρόνια έχει γίνει πραγματική επενδυτική Σαχάρα.

Πιο αναλυτικά, στην τεκμηριωμένη παρέμβασή του για το φορολογικό, ο ΣΕΒ τονίζει την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής. Τονίζει δε ότι ανώτατος φορολογικός συντελεστής 60%, μαζί με εισφορές και άλλους φόρους, ισοδυναμεί με δήμευση περιουσίας. «Μήπως θα ήταν συνεπώς προτιμότερο, για να μην αμβλύνονται τα κίνητρα για εργασία και παραμονή στην χώρα όσων παράγουν και δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων, να στηρίξουμε τα χαμηλότερα εισοδήματα με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω χαμηλότερων φόρων και μέσω επενδύσεων και ανάπτυξης;», αναρωτιέται ο ΣΕΒ και παραθέτει αποκαλυπτικά στοιχεία.

Το 2015 στην Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα και 4,6 εκατομμύρια δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, καταβάλλοντας κατά κεφαλήν φόρο 139 ευρώ, συνεισφέροντας το 7,5% των εσόδων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Την ίδια ώρα, 267.000 φορολογούμενοι με ετήσιο δηλωμένο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ κατέβαλαν ο καθένας κατά μέσον όρο 13.790 ευρώ και αθροιστικά πλήρωσαν το 42% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εισέπραξε το κράτος.

[quote text_size=»small»]

Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει ανώτατο φορολογικό συντελεστή 60% μαζί με την έκτακτη εισφορά. Ένας τόσο υψηλός συντελεστής, σημειώνει ο ΣΕΒ, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους περιουσίας, θα ισοδυναμεί με δήμευση εισοδήματος.

[/quote]

«Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Αλήθεια, για πόσο καιρό θα επιβιώσουν όσοι φορολογούμενοι έχουν ακόμη υψηλά(!) εισοδήματα, για να καλύπτουν τις ανάγκες ενός κράτους και μιας κοινωνίας που φτωχοποιείται ραγδαία; Και όταν και αυτοί χάσουν τα εισοδήματά τους ή ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων, οι μισθοί 700.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η κοινωνική πρόνοια των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας; Μήπως μακροπρόθεσμα η μη δημευτική φορολόγηση είναι η πιο φιλολαϊκή πολιτική, καθώς θα επιτρέψει την επιβίωση των φορολογουμένων που τελικά πληρώνουν τον λογαριασμό;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

Η ακραία αναδιανομή εισοδήματος είναι στην πράξη αναδιανομή μιζέριας, διότι αποτρέπει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την δηλωμένη αξιοπρεπή εργασία, σημειώνει ο Σύνδεσμος. Και με τον τρόπο αυτόν φέρνει στο προσκήνιο ένα πολύ σοβαρό θέμα –αυτό της φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης μέσω της εξοντωτικής φορολόγησής της. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Τί τελικά επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση; Να διώξει τους μισούς Έλληνες από την χώρα, για να τους αντικαταστήσει με ποιους; Με τους πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή;

Προηγούμενο άρθροΑΠΟ GOOGLE σε GULAG?
Επόμενο άρθροΟ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ Ο ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.