Ο Πάνος Μαυρίδης προειδοποιεί ότι η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας πλησιάζει το κατώφλι της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και για αυτό θέλει προσοχή ο λόγος που θα επικαλεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να την αιτιολογήσει.


Αν ο Kyriakos Mitsotakis έχει προ-αποφασίσει την απαγόρευση κυκλοφορίας, ως έσχατο, πλην όμως αναγκαίο μέτρο στο πόλεμο με τον φονικό κορωνοϊό, ας την ανακοινώσει. Προσοχή όμως…

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα όρια της ελευθερίας

Να αποδώσει το λόγο μιας τόσο ακραίας απόφασης, η οποία πλησιάζει το κατώφλι της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην κρισιμότητα της κατάστασης. Όχι στην δήθεν “απειθαρχία” των συμπολιτών του.

Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει, αφού η πλειονότητα εμφανώς πειθαρχεί στα μέτρα που ορθώς ο Πρωθυπουργός έλαβε εγκαίρως. Αλλά γιατί θα υπονόμευε την προσπάθεια των πολλών που θα καλούνταν να υποστούν τις ακραίες επιπτώσεις της απερίσκεπτης και επιπόλαιης συμπεριφοράς των λίγων… Και αυτό θα ήταν άδικο…

Όπως θα αδικούσε και την εικόνα του Πρωθυπουργού να …εξαναγκάζεται σε μια τόσο κρίσιμη για τη Δημοκρατία μας απόφαση επειδή μια μειονότητα επέδειξε “αντικοινωνική συμπεριφορά”.

Την πολιτική ευθύνη κρίσιμων αποφάσεων την αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι ηγέτες. Για αυτό μέχρι τώρα η πλειονότητα των πολιτών αποδεδειγμένα επικροτεί τις ενέργειες του. Πόσο μάλλον που ο ίδιος με λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς πέτυχε και εξασφάλισε πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων – πέραν και πριν του κορωνοϊού…

Αυτό το πολιτικό κεκτημένο, που δείχνει να αναβαθμίζει την χαμένη ποιότητα της Δημοκρατίας μας, ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να το απεμπολήσει. Πρέπει να το διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού και ει δυνατό να το ενισχύσει.

Πρέπει οι πολλοί συνετοί να συνεχίσουν να στοιχίζονται πίσω του. Και οι λίγοι “απείθαρχοι” σιγά σιγά να ακολουθήσουν κι εκείνοι. Εξάλλου, η μάχη θα είναι μακρά, η δοκιμασία μεγάλη. Και η κυβέρνηση θα χρειάζεται την αποδοχή, ούτε καν την ανοχή, των μέτρων που λαμβάνει.

Η ηγεσία πείθει δεν επιβάλλει

Η μάχη λοιπόν που η ηγεσία δίνει με τον λαό, για τον λαό, κερδίζεται και θα κερδηθεί όταν κι εφόσον η ηγεσία πείθει και δεν επιβάλλει.

Η επιβολή κλονίζει την αναγκαία εμπιστοσύνη του λαού προς την ηγεσία. Δημιουργεί ρωγμή στην μεταξύ τους ενότητα. Καλλιεργεί καχυποψία για την ορθότητα των αποφάσεων. Εκπέμπει αδυναμία ως προς την επίτευξη του κοινού σκοπού. Ό,τι χειρότερο δηλαδή θα μπορούσε να συμβεί ετούτη την ώρα. Όχι για την ηγεσία της χώρας, αλλά για την ίδια την χώρα.

Η πειθώ, από την άλλη, εμπνέει εμπιστοσύνη. Σφυρηλατεί την ενότητα για την επίτευξη του κοινού σκοπού. Και ο σκοπός δεν μπορεί παρά να είναι ένας.

Η Ελλάδα να διαψεύσει, για άλλη μια φορά, τις σε βάρος της προγνώσεις. Και από αυτόν τον ιδιότυπο και πρωτόγνωρο πόλεμο δημόσιας υγείας στον οποίο δοκιμάζονται όλες οι χώρες του προηγμένου κόσμου, να βγει νικήτρια με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Προηγούμενο άρθροΔικαιολογεί ο κορωνοϊός τη διεθνή κρίση;
Επόμενο άρθροΤραμπ: Ωραίος ή μοιραίος;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...