ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας, ηχηρό μήνυμα ισχύος

Ο Φώντας Μπαραλιάκος αναλύει την συλλογιστική του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται στη λογική συνοικιακού μπακάλη της αντιπολίτευσης. Με μικροκομματική και κοντόφθαλμη οπτική. Στην οποία επικρατεί η άρνηση πραγματικότητας και ρεαλισμού. Καθώς καταψήφισε 100.000 θέσεις εργασίας. new deal
Ο Φώντας Μπαραλιάκος αναλύει την συλλογιστική του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται στη λογική συνοικιακού μπακάλη της αντιπολίτευσης. Με μικροκομματική και κοντόφθαλμη οπτική. Στην οποία επικρατεί η άρνηση πραγματικότητας και ρεαλισμού. Καθώς καταψήφισε 100.000 θέσεις εργασίας. new deal

O Ξενοφών Μπαραλιάκος εξηγεί γιατί η συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, εκπέμπει ηχηρό μήνυμα ισχύος. Συνιστά συμφωνία για οριοθέτηση, εν τοις πράγμασι. Δηλαδή ανακήρυξη, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δυο χωρών.


Μια ιστορική εκκρεμότητα που διήρκεσε από το 1977 με την αρχική συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, έκλεισε.

Διευθετήθηκε με τον εθνικά επωφελέστερο τρόπο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την εξωτερική μας πολιτική.

Τι σημαίνει όμως αυτή η ιστορικής σημασίας συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία;

Σε μια γραμμή: αποτελεί αφ’ ενός μια συμβολική κίνηση επίδειξης ισχύος στην εξωτερική μας πολιτική, αφ’ ετέρου μια έμπρακτη απάντηση στην τουρκική αποθράσυνση του τελευταίο διαστήματος.

Συμφωνία για ΑΟΖ με διττό σκοπό

Η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία επιτυγχάνει έναν διττό σκοπό. Αρχικά, ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχη οριοθέτηση με την Αλβανία με την οποία υφίσταται ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία, για την οποία εκκρεμεί η εφαρμογή της.

Πολύ περισσότερο όμως ενισχύει την γεωπολιτική μας θέση για να προχωρήσουμε αποφασιστικά και στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο. 

Η οποία θα ακυρώνει με απόλυτο τρόπο το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο και την απορρέουσα τουρκική προκλητικότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Η ανακήρυξη ΑΟΖ και η μέθοδος οριοθέτησης της (με την μέση γραμμή) αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

Διπλωματική επιτυχία με βάσεις

Η παράταξη μας απενεχοποίησε το πολιτικό πρόταγμα για την ΑΟΖ. Ιδιαίτερα την περίοδο 2012-2014 τέθηκαν οι βάσεις για την σημερινή διπλωματική και εθνική επιτυχία.

Καταστήσαμε τότε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο (Eastmed, TAP, Διακήρυξη Καΐρου) θωρακίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με ισχυρή αποφασιστικότητα, υψηλή ένταση και κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο.

Το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και οι άσφαιρες απειλές θα λάβουν την ίδια δυναμική απάντηση αποτροπής και απόκρουσης κάθε επιβουλής όπως στα ανατολικά χερσαία σύνορα μας στον Έβρο.

Το εθνικό συμφέρον και κάθε χιλιοστό ελληνικής γης είναι αδιαπραγμάτευτο.

Previous articleΠροσοχή! “Ειδικοί” στην εξωτερική πολιτική
Next articleΓνωρίζουμε τις πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας;
Βουλευτής Πιερίας με τη Νέα Δημοκρατία. Γεννήθηκα το 1970. Αποφοίτησα από το 4ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης και σπούδασα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, στην αρχή ως υπεύθυνος προμηθειών και πωλήσεων του πολυκαταστήματος TOP CENTER, επί σειρά ετών διευθυντής του καταστήματος Κατερίνης της CFS Χρηματιστηριακής και από το 2006 μέχρι και κατέχει την θέση του Εμπορικού Διευθυντή της Εκδοτικής εταιρείας «Εκδοτική Ενημερωτική Ι.Κορομήλης ΑΕ». Μέλος του Φεστιβάλ Ολύμπου. Μέλος του ινστιτούτου επικοινωνίας, και της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Έχω εξειδικευτεί με σεμινάρια πάνω σε θέματα: πωλήσεων, λογιστικής χρηματοοικονομικά, management, marketing, social media, διαφήμισης, επικοινωνίας, επενδυτικών συμβουλών, υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Αναπτυξιακού Νόμου κ.α.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.