Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος εντοπίζει ένα επάγγελμα με λαμπρό μέλλον. Είναι ο χωροφύλακας κυβερνοχώρου. Την ώρα που οι χάκερς και οι κυβερνοπειρατές οργιάζουν, οι αντιχάκερς, ειδικοί ασφαλείας του είναι λιγοστοί αν και καλοπληρωμένοι.


Ο Άλεκ Ρος είναι κατηγορηματικός, «Ο κυβερνοχώρος», μας λέει, «έχει ανάγκη από ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτό που κάνουν. Κερδίζουν εξαψήφιο νούμερο σε δολλάρια το χρόνο. Και είμαι βέβαιος ότι τα προσεχή 20 χρόνια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο να βρεθούν χωρίς δουλειά»….

Χωροφύλακας κυβερνοχώρου: Επάγγελμα με μέλλον

Ο συνομιλητής μου δεν έχει άδικο. Όντως η δουλειά που κάνει σήμερα και που θα συνεχίζει αύριο, έχει τεράστια ζήτηση. Είναι από τις δουλειές που έχουν μέλλον. Και που αναπτύσσεται, σε έναν ψηφιακό κόσμο ο οποίος με τη σειρά του, ανατρέπει όλα τα δεδομένα των προηγούμενων βιομηχανικών εποχών.

Στο εξής ο κόσμος μας φεύγει από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Μπαίνει σε αυτήν του ψηφιακού. Υπό αυτή την έννοια δημιουργούνται νέα δεδομένα ασφαλείας. Με σκοπό τις αναχαιτίσεις των κυβερνοεπιθέσεων που κάθε μέρα γίνονται περισσότερες. Υπάρχουν έτσι σοβαρά θέματα κυβερνοασφάλειας, τα οποία γίνονται και πολυπλοκότερα.

Όποια μορφή και αν πάρει η ανάπτυξη του τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αυτό που δεν έχω ακούσει κανέναν έστω και να προσπαθεί να διαψεύσει είναι πως η βιομηχανία αυτή πρόκειται να μεγαλώσει πολύ και πολύ γρήγορα. Αν ένας φοιτητής Κολλεγίου με ρωτούσε ποια σταδιοδρομία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει 50 χρόνια σταθερής και καλοπληρωμένης απασχόλησης, θα απαντούσα: «Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο». Η ανάπτυξη είναι ταχύτατη. Η ζήτηση θα διατηρηθεί αμετάβλητη. Και αυτή η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με μια μεγάλη έλλειψη ταλέντου. Οι υποψήφιοι με τα απαραίτητα προσόντα είναι ελάχιστοι.

Λιγοστοί οι αντιχάκερς στον κυβερνοχώρο

Η στατιστική υπηρεσία απασχόλησης των ΗΠΑ (Bureau of Labour Statistics), που μόνο επιρρεπής στην υπερβολή δεν μπορεί να θεωρηθεί, αναφέρει ότι θα σημειωθεί «τεράστιο άλμα» στη ζήτηση για άτομα με δεξιότητες ψηφιακής ασφάλειας. Απηχώντας μια από τις διαπιστώσεις του Τζιμ Γκόσλερ, ο επικεφαλής ενός ιδιαίτερα επιτυχημένου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνων της Νέας Υόρκης, με αξία πολλών δισ. δολαρίων, το οποίο επενδύει στον κυβερνοχώρο, μου είπε:

«Υπάρχει μια μικρή ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων που καταλαβαίνουν στα αλήθεια αυτά τα πράγματα. Σε βαθμό που να μπορούν στην πράξη να σχεδιάζουν λύσεις υλισμικού και λογισμικού για την αντιμετώπιση τους». Εξηγεί πως η μοναδικότητα του κλάδου της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έγκειται αυτήν ακριβώς τη στιγμή στο ότι δεν αποτελεί απλώς ένα …ζήτημα με το οποίο πρέπει να καταπιαστεί κάποιος κλάδος ή κάποιος προμηθευτής. Πρόκειται για ένα ζήτημα που οποιαδήποτε διασυνδεδεμένη εταιρεία ή οποιοδήποτε διασυνδεδεμένο άτομο θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή: «Το διακύβευμα είναι μεγάλο και συνεχώς μεγαλώνει για όλους […]. Άρα πρόκειται για μεγαλύτερο πρόβλημα, ή για μεγαλύτερη ευκαιρία, ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός».

Ποιος θα καλύψει την ζήτηση;

Μια οπτική γωνία που δεν πρέπει να λησμονούμε είναι εκείνη των πολιτών και των μικρών επιχειρήσεων. Αυτών που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της πανάκριβης προστασίας στον κυβερνοχώρο, την οποία απολαμβάνουν τα κράτη και οι μεγάλες εταιρείες. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως απάντηση στην απλοποίηση του κώδικα ήταν ακριβώς αυτό – ανάπτυξη μιας βιομηχανίας.

Η ασφάλεια ωστόσο πρέπει να παρέχεται από κάποιους φορείς. Ποιοι θα είναι όμως; Θα είναι το κράτος που ήδη καλύπτει και παρέχει τις παραδοσιακές μορφές ασφάλειας; Ή θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο με παρουσία και του ιδιωτικού τομέα;

Το ερώτημα είναι πολύ σοβαρό και …έγκυρες. οριστικού χαρακτήρα απαντήσεις δεν υπάρχουν. Παρ΄όλα αυτά, η ζήτηση για ψηφιακούς χωροφύλακες καλά κρατεί. Έτσι, λοιπόν, όσοι πιστοί προσέλθετε.

Previous articleΤι εμποδίζει την ανάπτυξη και την ευημερία
Next articleΟ Ήρωας Κωστόπουλος και το πρεζόνι Κατσίφας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας. Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc. Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.