Το να αναζητά κανείς τις αιτίες μιας εκλογικής ήττας είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή, γόνιμη και δημιουργική. Εάν εντοπιστούν σωστά τα αίτια που οδήγησαν σε μια εκλογική ήττα, υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων, νέων πολιτικών οριοθετήσεων και προσαρμογών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

Σήμερα κατά τη γνώμη μου οι συγκυρίες χαρακτηρίζονται από συλλογικούς παραλογισμούς και κατά συνέπεια δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες απαντήσεις. Η εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας δεν οφείλεται τόσο σε λάθη στρατηγικής, λάθη προσεγγίσεων ή λάθη πολιτικών προτάσεων. Νομίζω ότι οι διαχειριστικές αστοχίες και οι αδυναμίες να ξεπεραστούν κλασικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος υπέσκαψαν την μεγάλη προσπάθεια που επιχείρησαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά.

[quote text_size=»small»]

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου συγκρούστηκαν οι Μεταρρυθμιστικές και Ευρωπαϊκές δυνάμεις με τις δυνάμεις του εθνολαϊκισμού και έχασαν.

[/quote]

Από την μία πλευρά ήταν οι δυνάμεις που τον Ιούνιο του 2012 σηκώσαμε στις πλάτες μας τις συνέπειες των αποφάσεων για την σωτηρία της πατρίδας κρατώντας την στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Κόσμου. Είναι οι δυνάμεις που ζητούν μια πατρίδα της Μείζονος Προσπάθειας μέσα από μια ανοιχτή οικονομία, με κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη που θα μπορεί ισότιμα και ανταγωνιστικά να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Από την άλλη πλευρά είναι εκείνοι που αναζητούν την θωπεία από το κράτος – κόμμα, από το κράτος – προστάτη και βολεύονται σε μια κλειστή οικονομία που οδηγεί σε μια παρακμιακή και περιθωριακή παρουσία στην Ευρώπη. Μέσα από τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που συμπαρατάχθηκαν τα δυόμιση τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν οι οριοθετήσεις και οι νέες διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι διχοτομείται η ελληνική κοινωνία και η πολιτική της τάξη, όχι όμως στην βάση μνημονιακών η αντιμνημονιακών αλλά στην βάση της αντιπαράθεσης των ευρωπαϊκών – μεταρρυθμιστικών δυνάμεων έναντι των εθνολαικιστικών και αναχρονιστικών δυνάμεων.

[quote text_size=»small»]

Είναι φανερό ότι οι αιτίες της ήττας της 25ης Ιανουαρίου είναι συγχρόνως και οι αιτίες της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ στο μέλλον!!

[/quote]

Η ΝΔ ως κορμός μιας μεγάλης συμπαράταξης φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών και πατριωτικών δυνάμεων μπορεί να είναι ο βασικός σταθεροποιητικός πυλώνας του νέου πολιτικού αστερισμού που διαμορφώνεται. Οι δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς μπορούν να συνθέσουν μαζί με την ΝΔ την νέα μεγάλη πολιτική βεντάλια τοποθετώντας σε στρατηγική θέση και με πολιτικό πλεονέκτημα στην ελληνική κοινωνία την ΝΔ.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 150.000 συμπολίτες μας που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξαν την δυνατότητα Συμπαράταξης των Ευρωπαϊκών και Μεταρρυθμιστικών δυνάμεων με προοπτική και συνέχεια. Για να παραμείνει και να διευρυνθεί αυτή η επιλογή από τις δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και την ευρύτερη Κεντροαριστερά πρέπει να συνοδευτεί με ουσιαστική διεύρυνση σε στελέχη και πολιτικό άνοιγμα σ’αυτές τις δυνάμεις. Υπάρχουν και οι προσωπικότητες και οι δυνατότητες ουσιαστικών ανοιγμάτων σε οργανωμένες δυνάμεις σε όλη τη χώρα που να σηματοδοτήσουν την διεύρυνση και το άνοιγμα της μεγάλης πολιτικής βεντάλιας που θα αγκαλιάσει δυνάμεις που ακόμα και σήμερα βρίσκονται στο Κέντρο.

[quote text_size=»small»]

Το άνοιγμα προς το Κέντρο, χωρίς τις ιδέες και τα πρόσωπα που παραδοσιακά κινούνται σ’αυτόν τον χώρο θα είναι άνευ αξίας και θα εξαντλείται απλά σε ένα ευχολόγιο και μια ανούσια συνθηματολογία που δεν θα αφορά την κοινωνία και δεν θα οδηγήσει σε μια μεγάλη πολιτική επιρροή τη ΝΔ. Πραγματικά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τα πρώτα βήματα, χρειάζονται όμως και τα επόμενα!

[/quote]

Στην επόμενη πολιτική περίοδο η εκλογική αναμέτρηση θα αφορά τους δύο πολιτικούς πόλους που σχηματοποιήθηκαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και θα διαμορφώνονται και το επόμενο διάστημα με δυναμικό τρόπο. Η μεγάλη σύγκρουση θα γίνει για την διεκδίκηση του Κέντρου και όποια παράταξη εμφανίσει ουσιαστικό σχέδιο και ικανότητα εξέλιξης θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Δεν μπορεί λοιπόν να χαθεί χρόνος και δυνάμεις από το Ευρωπαϊκό- Μεταρρυθμιστικό μπλοκ που η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θέλει να εκφράσει και να διαμορφώσει.

Το άρθρο δημοσιεύεται και στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 29-3-2015

Προηγούμενο άρθροΤΟΥΤΟΣ Ο ΑΠΡΙΛΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΗΣΕΙ ΧΟΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
Επόμενο άρθροΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ VS ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ο Βασίλης Οικονόμου είναι βουλευτής της Ν.Δ Κατάγεται από το Καπανδρίτι Αττικής, με προσφυγικές Ποντιακές ρίζες καταγωγής (το γένος Μουτεσίδη). Είναι παντρεμένος έχει δύο αγόρια και κατοικεί στην Παλλήνη. Ως έφηβος ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό (Πανελληνιονίκης στο τριπλούν και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου Εφήβων). Έχει σπουδάσει Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ είναι υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού. Υπήρξε Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ (1990-1996). Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (1998-2000), Γραμματέας ΠΑΣΠ ΑΕΙ (1994-1996) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2010). Υπήρξε συνεργάτης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (1997 - 2000). Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού (2011 - 2013). Βουλευτής Αττικής (2000, 2004, 2007, 2009, 2012). Βουλευτής Επικρατείας (2015) Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων (2000). Μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής (2004 - 2013),μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων (2013-2015), μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (2012-2014) ,μέλος στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (2012-2014), μέλος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2009-2010), μέλος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής (2004-2009). Υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, της Βουλής (2009 - 2012). Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (2009-2010) στην οποία συμμετείχε από το 2007 έως το 2014. Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία (2009- 2010).Υπήρξε μέλος της Προκαταρκτικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την «Λίστα Λαγκαρντ» (2012-2013) Στις 6 Μαΐου του 2010 ήταν από τους πρώτους βουλευτές που αρνήθηκαν ψήφο στο πρώτο Μνημόνιο διαγραφόμενος από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2012 ανακοινώθηκε η εκλογική και πολιτική συνεργασία του με τη Δημοκρατική Αριστερά και από τον Μάρτιο του 2012 συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Διατέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς (2012-2014) Τον Ιούνιο του 2014 υπήρξε για δεύτερη φορά ανεξάρτητος Βουλευτής. Από τον Ιούλιο του 2014 είναι επικεφαλής της πολιτικής κίνησης του Ριζοσπαστικού Κέντρου «Δημοκρατικός Σύνδεσμος». Από τον Ιανουάριο του 2015 συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ως Βουλευτής Επικρατείας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.