Σε λίγα εικοσιτετράωρα οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ποιο δρόμο θ’ ακολουθήσει η χώρα μας. Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες: Από τη μία, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν συμφωνήσει και υπογράψει το δεύτερο Μνημόνιο που προσδιορίζει έναν πολύ συγκεκριμένο δρόμο. Αυτόν της σκληρής λιτότητας και της «εσωτερικής υποτίμησης».

Έναν δρόμο δηλαδή, που από τον Ιούλιο θα φέρει νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μειώσεις στον κατώτατο μισθό και φοροεπιδρομή στη μέση ελληνική οικογένεια.

Η συνταγή αυτή, με μαθηματική ακρίβεια, βαθαίνει την ύφεση και τελικά αποσταθεροποιεί την οικονομία, αφού το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνεται και τελικά η χώρα οδηγείται σε αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών. Υπάρχει, όμως, εναλλακτική πορεία. Η «Κοινωνική Συμφωνία»  έχει προτάξει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που δεν θα ρίχνει τα βάρη μονόπλευρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους και στη μέση ελληνική οικογένεια, αλλά θα εγγυάται ότι θα βγούμε από την κρίση όρθιοι.

Με μείωση του ελλείμματος που μπορεί να προκύψει με μέτρα όπως,  η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε οι φοροφυγάδες να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν – και έχουμε προτείνει διασταυρώσεις στοιχείων και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Με καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοπρασιών στις προμήθειες στο δημόσιο, ανατιμολόγηση φαρμάκων και καθολική επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση 11,5 δις ευρώ, τόσο ως προς το ύψος, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Άλλωστε, ο στόχος αυτός σήμερα είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, εξαιτίας των υφεσιακών μέτρων που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν υπερψηφίσει.

Περιθώρια για μία εναλλακτική πολιτική υπάρχουν. Όλη η Ευρώπη πλέον έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά, και αναζητά άλλον δρόμο.

Προϋπόθεση είναι, επομένως, να στηριχθούν πολιτικές δυνάμεις που και πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Γι’ αυτό  στήριξη της «Κοινωνικής Συμφωνίας» στις επερχόμενες εκλογές σημαίνει στήριξη για την ανατροπή του Μνημονίου. Σημαίνει στήριξη μίας ισχυρής φωνής που μπορεί να προτάξει μία συνταγή εξόδου από την κρίση με προοδευτικό πρόσημο.

Previous articleΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
Next articleΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΑ
ΛΟΥΚΑ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ
Η Λούκα Τ. Κατσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Απριλίου 1952 από δύο καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο της τέχνης τον Πέλο και την Αλέκα Κατσέλη. Σε ηλικία 20 ετών (1972) απέκτησε με διάκριση τον πρώτο πανεπιστημιακό της τίτλο στις Οικονομικές Επιστήμες από το Smith College. Ακολούθησαν δύο Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική (Princeton, ΜΡΑ, 1974) και στη Διεθνή Οικονομική (Princeton, ΜΑ, 1976) και η απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική Επιστήμη (Princeton, 1978). Ως Επίκουρη αρχικά και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Yale University (1977-1985), έλαβε, το 1980, τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου (1986) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1987). Από το 1987 είναι καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διετέλεσε και Πρόεδρος την περίοδο 1997 – 2001. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στα γνωστικά αντικείμενα της διεθνούς και μακροοικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα δε σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, διετέλεσε Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ (1982-1986), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1982 – 1984) και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 1993-1996. Επιπλέον έχει διατελέσει μέλος πολλών έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Επιτροπή Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ. Το 2003 επιλέχθηκε, μεταξύ 100 διακεκριμένων οικονομολόγων απ΄ όλο τον κόσμο, για τη θέση της επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2007. Εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Είναι πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος σε θέματα Οικονομίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Είναι παντρεμένη με τον Γεράσιμο Αρσένη και μητέρα δύο παιδιών, του Δημήτρη και της Αμαλίας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.