Όταν στο σπίτι σου προκύψει οικονομικό πρόβλημα το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να συμμαζέψεις τις δαπάνες σου. Αρχίζεις δηλαδή να ιεραρχείς τις ανάγκες σου και να αναπροσαρμόζεις το τρόπο ζωής σου. Θα πάρεις λιγότερα ρούχα, θα πάρεις μικρότερο αυτοκίνητο, θα κάνεις λιγότερες μέρες διακοπές ή καθόλου και σε φθηνότερα ξενοδοχεία ή σε εξοχικά φίλων κοκ… Ο στόχος είναι να φτάσεις σε ένα σημείο όπου θα καταναλώνεις ό,τι βγάζεις. Τώρα αν έχεις την ατυχία να έχεις χρέη, προσπαθείς να κάνεις μια ρύθμιση. Να επιμηκύνεις το χρόνο αποπληρωμής, να εξασφαλίσεις χαμηλότερα επιτόκια κοκ. Αυτή είναι πρώτη αντίδραση.

Από κει και πέρα αρχίζεις και σκέφτεσαι πως θα αναπληρώσεις το χαμένο σου εισόδημα. Βάζεις κάτω τα δεδομένα, κοιτάς τις δυνατότητες και τις δεξιότητες σου, αναζητάς συνεργασίες κοκ. Αυτή είναι η πιο δύσκολη δουλειά. Να βρεις τι σου ταιριάζει και τι μπορείς να κάνεις στη ζωή σου. Ένα νέο ξεκίνημα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Ελλάδα. Τέσσερα χρόνια τώρα κοντά, έχει αρχίσει ένα απίστευτο συμμάζεμα για να φτάσει στο σημείο όπου θα ξοδεύει όσα παράγει και να βάζει και κάτι στην άκρη. Αυτό είναι με απλά λόγια το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο μιλάμε. Μάλιστα για να φτάσει σε αυτό το σημείο η Ελλάδα, χρειάστηκε να δανειστεί περαιτέρω από τους εταίρους της, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο ανώδυνη η περίοδος προσαρμογής. Θα μπορούσε, ίσως, τότε να είχαμε αρνηθεί αυτή τη βοήθεια. Να είχε κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών, να μηδένιζε τα χρέη –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιστοληπτική αξιοπιστία της και να έδινε τη μάχη της προσαρμογής με ίδιες δυνάμεις – με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό κόστος. Καλώς ή κακώς, η πολιτική ηγεσία της χώρας την ηπιότητα της προσαρμογής από το σοκ της προσαρμογής.

Όμως αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν και θα κριθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Το ζητούμενο τώρα είναι το μέλλον. Αφού με τον α ή β τρόπο η χώρα κατάφερε να εξισορροπήσει τα έξοδα με τα έσοδα, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα (που κάποτε εξασφάλιζε με τα δανεικά). Με απλά λόγια πρέπει να βρει το δρόμο της ανάπτυξης. Αυτή είναι η πιο δύσκολη δουλειά. Και αυτή πρέπει να την κάνουμε μόνοι μας. Όχι παρέα με τους δανειστές. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Είναι δικοί μας δουλειά.

Χρόνια τώρα μιλάμε για το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, πλην όμως παραμένουμε εγκλωβισμένοι στην πολιτική και κοινωνική διαχείριση της “εσωτερικής υποτίμησης”. Λογικό ως ένα βαθμό, αλλά πλέον ό,τι έγινε έγινε. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Κι αυτό πρέπει να καταλάβουν και οι εταίροι αν θέλουν να πάρουν πίσω τα δανεικά. Διότι αν νομίζουν ότι θα εξαναγκάσουν ένα λαό να ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί, είναι γελασμένοι…

Previous articleΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ Ή ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ;
Next articleΣΤΗ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Ο Παναγιώτης είναι κατά βάση δημοσιογράφος, αν και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ευρύτερα με την επικοινωνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, και έκανε μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Σπουδές. Ως πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο τον κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου σε αυτήν βρήκε και τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης των όσων σπούδασε και του άρεσε να ασχολείται. Επί μια δεκαετία εργάστηκε στην τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, POLIS, ΣΚΑΙ) ως ρεπόρτερ, παρουσιαστής και αρχισυντάκτης εκπομπών, στο ραδιόφωνο (ΑΝΤ1, PLANET), στον περιοδικό Τύπο (ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ). Από το 1996 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κι από το 2004 ο βασικός συντελεστής της στήλης γνώμης «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ». Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στα περιοδικά ΕΠΙΛΟΓΗ και ΤΑΣΕΙΣ, ενώ από τον Ιούνιο του 2009 διατηρεί το new-Deal. Από το καλοκαίρι του 2012 ασχολείται οργανωμένα με την πολιτική και εταιρική επικοινωνία, έχοντας ιδρύσει την Apertus Alveo Communications...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.