Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης την ώρα του ανθρώπινου πόνου, τολμά να μιλήσει για αναγέννηση μέσα από τις στάχτες. Αντί για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, προτείνει στην κυβέρνηση μια ριζοσπαστική λύση για άμεση αποκατάσταση των περιουσιών και του περιβάλλοντος.


Η καταστροφή έγινε. Ολόκληρες περιοχές καταστράφηκαν και άλλη μια εκατόμβη ανθρώπων προσφέρθηκε στη «δόξα» της κρατικής ανικανότητος. Αλλά και της συλλογικής μας αφασίας.

Η ανικανότητα του κράτους υπήρξε η αιτία του χαμού τόσων ανθρώπων. Αλλά η καταστροφή θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Νεκροί και επιβιώσαντες δεν κινδύνευσαν λόγω της κρατικής ανικανότητος. Κινδύνευσαν λόγω της πλήρους ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδιασμού και πολεοδομίας. Όταν προ 60 ετών άρχισαν να οικίζονται οι πληγείσες περιοχές.

Αναγέννηση από τις στάχτες

Ό,τι έγινε, έγινε. Οι οιμωγές είναι αναμενόμενες, αλλά δεν θα φέρουν πίσω τους νεκρούς. Να ζήσουμε να τους θυμόμαστε. Αλλά η καλύτερη μνημόνευση και τιμή προς αυτούς θα είναι η εθνική μας κάθαρση. Όπως αρμόζει μετά από μια εθνική τραγωδία! Ας το έχουμε αυτό στο νου μας εν όψει των πολιτικο-εκλογικών εξελίξεων. Και ας μάθουμε να ψηφίζουμε με υπευθυνότητα αυτούς που μας λένε αλήθειες απευθυνόμενοι στη λογική μας. Όχι ανίκανους, καιροσκόπους και κατσαπλιάδες που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα συναισθήματά μας…

Τώρα, όσο ακόμη ο πόνος είναι έντονος και ακόμη πιο έντονη η ανάγκη για κάτι θετικό. Για κάτι που θα μας δώσει κουράγιο, είναι η στιγμή για σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις ριζοσπαστικές και πρωτότυπες. Τέτοιες που θα αντιστρέψουν την αρνητική μας ψυχολογία. Και θα λύσουν παλαιά και νέα προβλήματα με έξυπνο τρόπο και χαμηλό κόστος.

Με επιδόματα δεν φτιάχνονται περιουσίες

Ήδη, άρχισαν οι ανακοινώσεις περί μέτρων ανακουφίσεως των πληγέντων. Ασφαλώς, αυτά είναι απαραίτητα, αλλά όχι στη λογική της μιζέριας και του μπαλώματος, όπως συνήθως γίνεται. Καλά τα έκτακτα επιδόματα, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι περιουσίες που καταστράφησαν δεν φτιάχνονται με επιδόματα, αλλά, ούτε και πρέπει να ξαναφτιαχθούν! Όχι όπως ήταν! Η απλή αναδόμηση μιας περιοχής χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό & χωρίς πολεοδομικούς κανόνες απλώς θα επιτρέψει την  επανάληψη της καταστροφής μετά από μερικά χρόνια.

Η λύση πρέπει να είναι ριζοσπαστική και έξυπνη. Πρέπει να βοηθά τους πληγέντες, αλλά και το δημόσιο συμφέρον.

  • Στις πληγείσες περιοχές πρέπει να απαγορευθεί κάθε δόμηση και άλλη παρόμοια δραστηριότητα.
  • Με άμεση νομοθετική παρέμβαση να δεσμευθούν οι πληγείσες περιοχές.

Και είτε απαλλοτριωθούν για όσους ιδιοκτήτες το αποδεχθούν είτε, ως αντάλλαγμα να δοθούν μετοχές μιας εταιρείας ειδικού σκοπού. Η οποία θα αναλάβει την – από μηδενικής βάσεως – αξιοποίηση της περιοχής με σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό και χρήσεις γης υψηλής αποδόσεως. Τέτοιες μπορεί να είναι όσες έχουν σχέση με οργανωμένη τουριστική & οικιστική αξιοποίηση. Τόσο η Κινέττα όσο και το Μάτι είναι τοποθεσίες κατάλληλες για την προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα, η εξαιρετική εγγύτητα στην Αθήνα και τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει τις καθιστούν ιδανικό τόπο για τη διαχείμαση ηλικιωμένων & συνταξιούχων από βόρειες χώρες καθώς και ιατρικού τουρισμού (νεφροπαθείς, διαβητικοί, α.μ.ε.α. κλπ.)

Έκδοση κρατικού ομολόγου

  • Η χρηματοδότηση των σχετικών δαπανών εξαγοράς της γης και κατασκευής των υποδομών μπορεί να γίνει με ένα έκτακτο μακροχρόνιο ομόλογο.

Θα το εκδώσει η Ελληνική Κυβέρνηση, μετατρέψιμο σε μετοχές των δύο εταιρειών ειδικού σκοπού για όσους το θελήσουν. Η διάθεσή του είναι εξασφαλισμένη λόγω της διεθνούς συμπάθειας & συναισθηματικής φορτίσεως υπέρ των πληγέντων.

  • Η χρηματοδότηση των επενδύσεων (ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς κατοικίες, μονάδες αναψυχής κλπ.) θα γίνει από εταιρείες.

Αυτές που θα πλειοδοτήσουν προκειμένου να τις αναλάβουν, κατά το μοντέλο του Ελληνικού. Εδώ δεν χρειάζονται ειδικές άδειες, δεν πρόκειται για πρώην αεροδρόμιο, αλλά για περιοχές εξοχικής κατοικίας. 

  • Για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, εκτός επιδομάτων, πρέπει να εξασφαλισθεί η στέγασή τους με πληρωμή του ενοικίου έναντι των εσόδων τους από την απαλλοτρίωση ή των προσόδων τους από τις μετοχές.

Επίσης, εύλογη και δίκαιη θα ήταν η πρόσθετη αποζημίωσή τους με πλήρη φορολογική απαλλαγή για ένα έτος καθώς και απαλλαγή τους από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. για 3 τουλάχιστον έτη για όλα τα ακίνητά τους.

Σχέδιο για άμεση αποκατάσταση

Ένα τέτοιο σχέδιο θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις:

  • Θα καταδείξει την δυνατότητά μας για άμεση αντίδραση έναντι τέτοιων συμφορών.
  • Θα αναβαθμίσει την θέση της χώρας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
  • Θα προσφέρει άμεση απασχόληση στον χειμαζόμενο κατασκευαστικό κλάδο.
  • Θα προσφέρει σημαντικές προοπτικές στον κλάδο υγείας ενώ θα δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό πρότυπο για τον ιατρικό τουρισμό & τουρισμό υγείας καθώς και τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Βεβαίως, οι πλέον ωφελημένοι, μελλοντικώς, θα είναι όσοι -αντί αποζημιώσεως απαλλοτριώσεως- προτιμήσουν να μετατρέψουν τις ιδιοκτησίες τους σε μετοχές μιας εταιρείας με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης σε μάκρος χρόνου. Τα αξιόγραφα αυτά, εκτός της δυνατότητος εισόδου στο χρηματιστήριο, θα έχουν μεγάλη ζήτηση από ειδικούς θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν σε ακίνητα και μακροχρόνιες σταθερές αποδόσεις.

Είμαι βέβαιος ότι η πρότασή μου θα συναντήσει περισσότερες αντιδράσεις, από κάθε παρανοϊκό, φοβικό και ακραίο που έχει μετατρέψει την μιζέρια και την άρνηση σε ιδεολογία. Μου είναι αδιάφορο. Τα οφέλη είναι τόσο προφανή και εξασφαλισμένα που οι αντιδράσεις δεν έχουν την ελάχιστη αξία.

Δυστυχώς, όμως, θεωρώ αδύνατον μια τέτοια πρόταση να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά ούτε και από όποια κυβέρνηση των κομμάτων του παρόντος –διεφθαρμένου & ανίκανου- πολιτικού συστήματος. Αυτοί θα κάνουν μόνον αυτό που τόσο καλά ξέρουν: Θα διαχειρισθούν την μιζέρια των επιδομάτων και θα επιδοθούν στην αγαπημένη τους μικροκομματική σπέκουλα της καταστροφής, στην εκμετάλλευση του πόνου και της οργής…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Ιπποκράτη Χατζηαγγελίδη στο new deal

Previous articleΟι νέες παγίδες που στήνει ο Τσίπρας
Next articleΣτο Μάτι κάηκε το κράτος
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι άγαμος και ζει στο Παγκράτι. Από το 1988 εργάσθηκε ως στέλεχος ή/και ως σύμβουλος διαφόρων εταιριών, επί χρηματοπιστωτικών κυρίως θεμάτων, ενώ από το 2007 είναι επί κεφαλής της ομάδος χρηματοπιστωτικών συμβούλων INTERACTION FINANCE. Επιμελήθηκε και διαμεσολάβησε για τη χρηματοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων με συνολικά κεφάλαια της τάξεως των είκοσι πέντε εκατομμυρίων -25.000.000- ευρώ ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία διαχειρίσεως και αναδιαρθρώσεως προβληματικών επιχειρήσεων, αποτιμήσεων και εξαγορών/συγχωνεύσεων. Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων αναδιαρθρώσεως & αναχρηματοδοτήσεως επιχειρήσεων. Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και έχει διδάξει σε σειρά σεμιναρίων με θέμα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την διαχείριση κρίσεως κλπ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων χρηματοπιστωτικής διαχειρίσεως, φορολογικού σχεδιασμού, συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, διαχειρίσεως ακινήτων, ανωνύμων εταιρειών κλπ. Είναι έφεδρος εν εφεδρεία Λοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε σε παραμεθόριες μονάδες και επιτελεία ενώ έλαβε μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύθηκε στη Σχολή Πεζικού. Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια ενώ τα τελευταία 10 έτη έχει ενεργή πολιτική δράση στο πλαίσιο της Δεξιάς Παρατάξεως. Έχει σταθεί ενάντια στο λαϊκισμό, αλλά και στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό. Πιστεύει στον αληθινό, εθνικοπατριωτικό, φιλελευθερισμό και όχι στους δήθεν φιλελευθέρους που κρύβουν μόνον αριστερές και εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες. Εργάζεται με σκοπό την Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση, δηλαδή ένα νέο σύνταγμα και πολίτευμα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, αυξημένης λαϊκής κυριαρχίας και ευθύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να εισαχθεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα ώστε να απαλειφθεί η διπλή φορολόγηση, η οποία συνιστά «νόμιμη κλοπή» και επιβαρύνει ιδιαιτέρως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να συνοδευθεί από μια γενναία και οριστική μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία -χωρίς να χαρίζει τίποτα σε κανέναν!- θα δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα όποια πραγματικά μας χρέη προς το δημόσιο, χωρίς παράλογες προσαυξήσεις και χωρίς την κλοπή του ΕΝΦΙΑ!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.