Με δημοκρατικό φρόνημα αποφάσισε ότι το μείζον είναι να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, παρά τις απίθανες, ανιστόρητες και απαράδεκτες λοιδορίες που δέχθηκε, παρά τα μέτρα λιτότητας που του επιβλήθηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δέχεται ότι η θέση του είναι με την Ευρώπη των λαών. Η πολιτική ηγεσία που εξελέγη στις 17 Ιουνίου αντανακλά αυτό ακριβώς το δημόσιο αίσθημα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε στερείται σημασίας το γεγονός ότι όλος ο κόσμος κρεμόταν από τις κάμερες των διεθνών μέσων ενημέρωσης από την πλατεία Συντάγματος, για να μάθουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Μια ενδεχόμενη αποσκίρτηση της Ελλάδας θα αποσταθεροποιούσε για πολύ καιρό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα προξενούσε ανεπανόρθωτες πληγές στις σχέσεις της Ευρώπης με τους παγκόσμιους εταίρους της. Αυτό το γνώριζαν πάρα πολύ καλά όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι λόγοι παραίνεσης και οι παρεμβάσεις στα ελληνικά πράγματα εκ μέρους τους αυτό ακριβώς αποκάλυπταν.
Αυτή τη στιγμή είναι στα χέρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα στα χέρια του ίδιου του κ. José Manuel Barroso, να λάβει μια καινούργια και πιο υπεύθυνη προσέγγιση απέναντι στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες αυτές.
Αλλά και οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός από το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που τώρα μπορεί να σταθεροποιήσει τη χώρα και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Προς το εξωτερικό γίνεται προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα ότι οι νέοι ηγέτες θα εξασφαλίσουν ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα είναι κοινωνικά ισορροπημένες και θα σέβονται την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.
Η αναμενόμενη επισημοποίηση της παράτασης του μνημονίου θεωρείται δεδομένη. Αλλά η επαναδιαπραγμάτευση είναι ένα άλλο κεφάλαιο, που πρέπει να ανοίξει γρήγορα και με σαφήνεια. Τι εννοούμε «επαναδιαπραγμάτευση». Ξέρουμε ήδη πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν την έννοια αυτή όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά και από την έκθεση της τρόικας. Αυτά είναι ζητήματα που θα ξεκαθαριστούν στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Πάντως στο πλαίσιο της πορείας από σήμερα και στο εξής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η δημοσιονομική προσαρμογή να βασίζεται αποκλειστικά σε περικοπές δαπανών. Πρέπει να υπάρξουν τα απαραίτητα θετικά κίνητρα για την ανάπτυξη, κυρίως για την επανάκαμψη της απολεσθείσας ζήτησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες για την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, εάν δεν μπορεί να αποδείξει την ικανότητά της να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση στους κόλπους της.
Previous article«ΔΕΙΓΜΑΤΑ»ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Next articleΗ ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κώστας είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήθελε να γίνει Αρχαιολόγος αλλά σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Το 1979 προσλήφθηκε ως Ελεγκτής στην μετά είκοσι χρόνια «δολοφονηθείσα» ελεγκτική εταιρία Arthur Andersen. Από τότε πήρε το δρόμο της επιχειρηματικής οργάνωσης και της πληροφορικής. Άρα τον Αύγουστο του 2011 συμπληρώνει 32 χρόνια έντονης επαγγελματικής εμπειρίας στην πρώτη γραμμή των θεμάτων εκσυγχρονισμού και οργάνωσης των επιχειρήσεων. Τα τελευταία 22 χρόνια είναι επιχειρηματίας της τεχνολογίας. Έχει εμπειρίες συνεργασίας μέσα από εκατοντάδες εταιρίες και οργανισμούς σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Βουλγαρία, η Γερμανία και άλλες, όπου λειτούργησε ως προμηθευτής και σύμβουλος υπηρεσιών και λογισμικού. Για δυο χρόνια υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.