Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ

Ο Ηλίας Καραβολιάς γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής και Οικονομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε τον θεωρητικό τομέα ειδίκευσης (Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής) με έμφαση στις Κεφαλαιαγορές, στην Θεωρία Παιγνίων και στην Οικονομική Ψυχολογία.
Είναι επίσης απόφοιτος του Institute of Maritimes and Economic Studies στο Kensigton του Λονδίνου, όπου σήμερα διατηρεί τον τίτλο του Α' αντιπροέδρου.
Δούλεψε στο Asset Management της Northstar Finance στην Έλλάδα και μετά στον χώρο του Investment Banking στο Λονδίνο μέσω της Αxiom Capital και της Upgrade London.
Yπήρξε Council Member στην διεθνή πλατφόρμα συμβούλων Gershon Lehrman Group για θεσμικούς επενδυτές και οργανισμούς.Ήταν στο Advisory Board του think tank Paratus Global Europe και διετέλεσε Αssociate Partner της διεθνούς εταιρείας συμβούλων σε συγχωνεύσεις/εξαγορές, InVent Solutions.
Συμμετείχε στο Board of Directors δύο εισηγμένων εταιρειών στην Σόφια( Marble Arts και Mayfair Group) και για σύντομο διάστημα ήταν μέλος του Investment Committee στο SF Global Fund
Από το 2009 -2014 έδινε διαλέξεις και ήταν αναλυτής στο Institute of Diplomacy and Global Affairs του Αμερικανικού Κολεγίου στην Αθήνα καθώς και στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Aρθρογράφοςσε έντυπα και εφημερίδες,διατηρεί συνεργασία με ελληνικά αλλά και διεθνή sites.Έχει κληθεί ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια με αντικείμενο τα διεθνή χρηματοοικονομικά, την γεωπολιτική, κ.ακαι φιλοξενείται κατά καιρούςσε εκπομπές ελληνικών και ξένων ΜΜΕ. Πρόσφατα έγινε μέλος του Scientific Committee στο American Institute of Geostrategy με έδρα το Los Angeles.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ
η μερκελ, η db και η προνοητικοτητα του βερολινου

Η ΜΕΡΚΕΛ, Η DB ΚΑΙ Η ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η Merkel απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε κρατικής ενίσχυσης στην Deutsche Bank (DB) η οποία φορτωμένη με αέρα κοπανιστό (παράγωγα συνθετικού τύπου κυρίως ενυπόθηκων ομολόγων) άρχισε να καταρρέει στο γερμανικό χρηματιστήριο, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα για αθέμιτες πρακτικές στις ΗΠΑ.

Ας μην βιάζονται όμως οι νεοφιλελεύθεροι φίλοι μας να πανηγυρίσουν με την πιθανή δήλωση της Μέρκελ και να δουν την θεωρία τους (η «αγορά» θα εκκαθαρίσει την υπόθεση) να περιορίζει ζημίες και πιθανό παγκόσμιο κραχ…

Η ανώτατη γερμανική τραπεζική ρυθμιστική αρχής (BaFin) ξέρει πολύ καλά, άρα και η Μέρκελ, αυτό που αγνοούν τόσο οι αγορές όσο και οι κυβερνήσεις: Το εντυπωσιακό οχυρό προστασίας για το τραπεζικό σύστημα και τους φορολογούμενους στη Γερμανία όπου δημιουργήθηκαν αργά και αθόρυβα από το 2008- 2012, τα Ειδικά Κεφάλαια Σταθεροποίησης των Χρηματαγορών (SoFFin) στα οποία το γερμανικό κοινοβούλιο χορήγησε μέσω της Bundesbank 400 δισ. ευρώ, ως εγγυήσεις των γερμανικών τραπεζών, και άλλα 80 δις για απ ευθείας αναχρηματοδοτήσεις τους σε περίπτωση ελλιπούς κεφαλαιακής επάρκειας και ανάγκης αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων. Παράλληλα θεσπίστηκε ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στις γερμανικές τράπεζες να μεταφέρουν (αν χρειαστεί) στα SoFFin τα ευρωπαϊκά σκάρτα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Η μεθοδική αυτή προνοητικότητα των Γερμανών, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανάγκες διατήρησης υγιούς τραπεζικού συστήματος (το οποίο είχε ήδη το 2012 ρωγμές από τους ισολογισμούς των στεγαστικών τραπεζών Landesbanken) μας δείχνει και την ετοιμότητα τους σε περίπτωση συστημικής επέκτασης της κρίσης χρέους.

Τι έκανε λοιπόν εδώ και οκτώ χρόνια η Γερμανία; Ενώ ύψωσε το δικό της τείχος προστασίας με 480 δισ. για τις εγχώριες τράπεζες της, ήταν σθεναρά αντίθετη για την ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη και ουσιαστικά «υποχρέωνε» την ΕΚΤ να αγοράζει τα σκάρτα ομόλογα του Νότου, μετατρέποντας την στην μεγαλύτερη τοξική τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Ως πότε όμως;

Να που ήλθε ο καιρός για το Βερολίνο να χρησιμοποιήσει τον δικό της πυροσβεστήρα ώστε να σώσει την DB. Μα, θα πει κάποιος, αμφισβητείς την Μέρκελ; Βεβαίως και την αμφισβητώ διότι η DB δεν είναι Ελλάδα για να παίζουμε το παιχνίδι «σε σκοτώνω για να σωθείς».

Η γερμανική τράπεζα είναι σχεδόν νεκρή και η Μέρκελ είχε φτιάξει εδώ και πέντε χρόνια ειδικό κάδο αποκομιδής των «σκουπιδιών» της DB. Άλλωστε αλλού είναι το μυαλό της Μέρκελ: Πώς θα μείνει αμέτοχη η κυβέρνηση της στην υπόθεση DB όσο αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή επιβάρυνση 14 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο διευθέτησης έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Κοινώς, δεν τα βάζεις εύκολα με την SEC (αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς) που ήδη δρομολογεί νέα πρόστιμα και σε άλλους γερμανικούς κολοσσούς στο έδαφος της (Volkswagen, Deutsche Telecom…)