Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ

Ο Ηλίας Καραβολιάς γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής και Οικονομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε τον θεωρητικό τομέα ειδίκευσης (Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής) με έμφαση στις Κεφαλαιαγορές, στην Θεωρία Παιγνίων και στην Οικονομική Ψυχολογία.
Είναι επίσης απόφοιτος του Institute of Maritimes and Economic Studies στο Kensigton του Λονδίνου, όπου σήμερα διατηρεί τον τίτλο του Α' αντιπροέδρου.
Δούλεψε στο Asset Management της Northstar Finance στην Έλλάδα και μετά στον χώρο του Investment Banking στο Λονδίνο μέσω της Αxiom Capital και της Upgrade London.
Yπήρξε Council Member στην διεθνή πλατφόρμα συμβούλων Gershon Lehrman Group για θεσμικούς επενδυτές και οργανισμούς.Ήταν στο Advisory Board του think tank Paratus Global Europe και διετέλεσε Αssociate Partner της διεθνούς εταιρείας συμβούλων σε συγχωνεύσεις/εξαγορές, InVent Solutions.
Συμμετείχε στο Board of Directors δύο εισηγμένων εταιρειών στην Σόφια( Marble Arts και Mayfair Group) και για σύντομο διάστημα ήταν μέλος του Investment Committee στο SF Global Fund
Από το 2009 -2014 έδινε διαλέξεις και ήταν αναλυτής στο Institute of Diplomacy and Global Affairs του Αμερικανικού Κολεγίου στην Αθήνα καθώς και στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Aρθρογράφοςσε έντυπα και εφημερίδες,διατηρεί συνεργασία με ελληνικά αλλά και διεθνή sites.Έχει κληθεί ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια με αντικείμενο τα διεθνή χρηματοοικονομικά, την γεωπολιτική, κ.ακαι φιλοξενείται κατά καιρούςσε εκπομπές ελληνικών και ξένων ΜΜΕ. Πρόσφατα έγινε μέλος του Scientific Committee στο American Institute of Geostrategy με έδρα το Los Angeles.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ
η οικονομια τησ σκιασ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ

Ένας άγνωστος νέος κόσμος έχει εξαπλωθεί στην αχανή επικράτεια του διαδικτύου. Μια παγκόσμια σφαίρα οικονομικών συναλλαγών, με νέο χρήμα, νέα νομίσματα, νέους κώδικες και κανόνες.Έννοιες όπως bitcoin, blockchain, ethereum, cryptocurrencies, κατακτούν την Οικονομία. Μιλάω φυσικά για τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα και τους νέους κώδικες στα συστήματα ψηφιακού χρήματος που κινούνται στο παγκόσμιο διαδίκτυο.

Ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός μας εισάγει στον κρυπτοκαπιταλισμό. Το χρηματιστικό κεφάλαιο μας μυεί στο ψηφιακό κεφάλαιο, σε μια νέα εποχή, πίσω απο τις οθόνες, στην σκιά, στους κλειστούς συναλλακτικούς κόσμους, στο άγνωστο σύμπαν του διαδικτύου.

Μετά τα black boxes των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, μετά τα παράγωγα και τις over the counter αγορές( κρυμμένες, ανεξέλεγκτες, ελεγχόμενες μόνο απο τους εκκαθαριστές των συναλλαγών) περάσαμε στο μαύρο κουτί της διαδικτυακής οικονομίας.Ένας παράλληλος κόσμος συναλλαγών, στην εικονική πραγματικότητα των δικτύων, έχει τυλίξει τις ζωές μας. Στα data, στους κώδικες, στις πλατφόρμες, τα κρυπτονομίσματα αυξάνονται και πληθύνονται.

Πριν λειτουργήσει το διαδίκτυο κάθε χώρα είχε το νόμισμα της.Σήμερα αυτό ισχύει για κάθε μεγάλο συνασπισμό τραπεζικών -και οχι μόνο – κολοσσών, που έχουν στήσει τις δικές τους οικονομίες, τις δικές τους αγορές. Ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά μπορούν ως ιδεολογίες να προσδιορίσουν τα όρια της κρατικής παρέμβασης και του ιδιωτικού τομέα στις αγορές. Τώρα πλέον έχει σημασία η ηλεκτρονική επικράτεια των συναλλαγών, τα όρια κάθε πλατφόρμας στην οποία οι χρήστες μπορούν να δίνουν εντολές απο τα πιο απομακρυσμένα μέρη της γής.

Η οικονομική πολιτική της κάθε κυβέρνησης οφείλει πλέον να λαμβάνει σοβαρά υπ’οψιν τον νέο κρυπτοκαπιταλισμό,τις καινούργιες δικτυακές και σκιώδεις δυναμικές των απεριόριστων μοχλευμένων συναλλαγών σε νομίσματα, μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα.

Το σύγχρονο ψηφιακό υποκείμενο, απο καταναλωτής μετατρέπεται σε χρήστης. Η »χρήση» όμως είναι μορφή κατανάλωσης, μορφή συναλλακτικής συμπεριφοράς. Τα νέα κρυπτονομίσματα είναι η ενθουσιώδης όψη μιας αθέατης δικτυακής οικονομίας καταναλωτών που εθίζονται σε δήθεν αχρήματες συναλλαγές, σε αγορά υπηρεσιών και εμπειριών με »άλλο» χρήμα, εναλλακτικής φύσεως. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική: τα κρυπτονομίσματα διαμορφώνουν μια σκιώδη οικονομία, ένα νέο σύμπαν συναλλαγών δαρβινικού τύπου, όπου αγοραστές και πωλητές θα πασχίζουν με ψηφιακά νομίσματα, σε δήθεν ανώνυμο και προστατευμένο περιβάλλον,να πετύχουν τιμές ισορροπίας που υποτίθεται ότι θα είναι ορθολογικές, δίκαιες και αμοιβαία επωφελείς. Στην σκιά όμως,τίποτα δεν είναι δίκαιο και ορθολογικό.Τα ιδιωτικά δίκτυα στο παγκόσμιο ψηφιακό χωριό δεν μπορεί να είναι ποτέ ασφαλή αφού εξ ορισμού ελέγχονται απο τους εκκαθαριστές των συναλλαγών.Αυτοί εγκαθιστούν το λογισμικό, αυτοί κατέχουν τα δεδομένα.

Τόσο απλά….